top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαEvangelia Gkika

Η δύναμη της Αφής στη Yoga (καθοδήγηση & προσαρμογή)



Σε όλες τις πρακτικές της γιόγκα και κατ' επέκταση σε πρακτικές ευεξίας, η χρήση της αφής είναι ένα ισχυρό εργαλείο.


Ως δάσκαλοι γιόγκα, είναι καθήκον μας να προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον από κάθε άποψη. Μέσω της προσαρμοσμένης πρακτικής και χρήσης βοηθημάτων (props), επιτρέπουμε μια βαθύτερη εμπειρία της θέσης της γιόγκα, προσκαλώντας μια μεγαλύτερη κατανόηση της θέσης που βρισκόμαστε, της στάσης του φυσικού σώματος και της σύνδεσης με τον Atman (ψυχή ή εαυτό).


Η στάση σε μία θέση, θα πρέπει να ενδυναμώνει τον μαθητή. Η τέχνη της αφής, επιβάλλεται να είναι μια πράξη επίγνωσης, παρά επέκτασης του εγώ.


Σε οποιοδήποτε πλαίσιο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε και πώς να αγγίζετε τον άλλον, με ασφάλεια, ευαισθησία και ακρίβεια.


Ποτέ δεν προσαρμόζουμε μια πόζα για χάρη της, ή για να πετύχουμε την τελειότητα.


Όταν καθοδηγούμε κάποιον σε μια βαθύτερη εκδοχή της θέσης – σε στροφές, εμπρόσθιες ή οπίσθιες κάμψεις, στηρίξεις κτλ – είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, ενώ κάποια σώματα, προέρχονται ήδη από τραύματα του παρελθόντος ή πρόσφατα χειρουργεία.


Πριν ακουμπήσετε έναν μαθητή, αρχικά θα πρέπει να έχετε την έγκριση του. Άρα θα πρέπει να τον ρωτήσετε αν σας επιτρέπει να τον αγγίζετε. Αυτό γίνεται, αφενός, επειδή πλέον διώκεται ποινικά να ακουμπάς κάποιον χωρίς τη θέληση του, αφετέρου, δε γνωρίζουμε τη ψυχική κατάσταση του καθενός και κυρίως τα εσωτερικά του βιώματα για να ερχόμαστε σε τέτοια επαφή. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να αναγνωρίσουμε στον εαυτόν μας, αν έχουμε την ασφαλή γνώση να αγγίζουμε τον άλλο και να τον οδηγούμε σε μια πιο βαθιά ενδεχομένως παραλλαγή της άσκησης και κυρίως, εάν έχουμε τη θετική πρόθεση. Είναι απαραίτητο να έχουμε την επίγνωση του πού σκοπεύουμε να βοηθήσουμε και πώς.


Το να καθοδηγείς και να βοηθάς σημαίνει να υποστηρίζεις άμεσα τον μαθητή, σωματικά και ενεργειακά, με σεβασμό και καλοσύνη. Δεν είναι όλα τα σώματα έτοιμα να μπουν σε βαθιές θέσεις μέσα σε μια τάξη. Πέρα από αυτό, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ καθοδήγησης και βοήθειας.

Η καθοδήγηση σχετίζεται με την ανατομική ευθυγράμμιση της θέση, σε σχέση με τη βιομηχανική του σώματος.

Η βοήθεια έχει σκοπό να συντονίσει ή να βελτιώσει την εμπειρία του μαθητή στη θέση που βρίσκεται, για να εμβαθύνει την ενεργητική της έκφραση.


ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ! Ειδικά σε στιγμές τόσο βαθιά προσωπικές, όπως η πρακτική της γιόγκα. Το άγγιγμα, μπορεί να αισθάνεται επεμβατικό σε μερικούς, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε τη συγκατάθεσή σας πριν οποιαδήποτε βοήθεια. Μην το παίρνετε προσωπικά ως δάσκαλοι – η επιλογή είναι προσωπική του ασκούμενου και πρέπει πάντα να τιμάται! Όπως και οι μαθητές, χωρίς ντροπή, εάν δεν επιθυμούν θα πρέπει να το λένε.


Πάντα, πριν το μάθημα, θα πρέπει να αφουγκράζεστε την ενέργεια των μαθητών. Δεν είναι κάθε μέρα η ίδια. Υπάρχουν μέρες που υπερισχύει η κόπωση και άλλες γεμάτες ενέργεια. Να ξέρετε πως καθοδηγείτε το σώμα τους, να προσέχετε την πρόθεση της στάσης του σώματος και να έχετε πάντα επίγνωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζετε και απομακρύνεστε από οποιαδήποτε σωματική επαφή.


Όπως συμβαίνει στη ζωή, έτσι και στη γιόγκα, η άμεση εμπειρία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε και να το ενσωματώσετε στην ασφαλή πρακτική σας!

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page