top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαEvangelia Gkika

Συχνές ερωτήσεις που δέχομαι για την άσκηση και τη Yoga.

Συχνές ερωτήσεις που δέχομαι για την άσκηση και τη Yoga.

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για κάποιον που ξεκινάει στην ηλικία των 40?

Καταρχάς θα πρέπει να τονιστεί ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει κάποιος να αθλείται!

Από τη στιγμή πάντως που το αποφασίζει, θα πρέπει να καταλήξει στο αντικείμενο το οποίο του αρέσει και του ταιριάζει. Το ιδανικό είναι να επιλέξει δραστηριότητες που του προσφέρουν αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση. Αν παρ’ όλα αυτά πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο, η αερόβια άσκηση συνίσταται, καθώς είναι ωφέλιμη για το καρδιαναπνευστικό σύστημα, τον έλεγχο του βάρους και σε κάποιες δραστηριότητες για τη μυϊκή ενδυνάμωση.


Όλοι γνωρίζουμε ότι, καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα.

Μπορούμε να την αναπληρώσουμε?

Η μυϊκή μάζα μπορεί να αναπληρωθεί με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Αν σε αυτές προστεθεί και ένα πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης, τότε συμβάλλουμε στην απώλεια λίπους από τον οργανισμό και στη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης.


Αν κάποιος θέλει να κάνει γυμναστική για να χάσει βάρος, ποιο πρόγραμμα πρέπει να επιλέξει?

Αναμφισβήτητα, ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης σε συνδυασμό βέβαια με σωστή διατροφή. Ωστόσο, αν προστεθούν σε αυτό ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, η προπόνηση είναι πιο ολοκληρωμένη, επιτυγχάνοντας απώλεια βάρους και σύσφιξη των μυών.


Στο σπίτι έχω διάδρομο γυμναστικής. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το να κάνω τζόκινγκ έξω?

Ο διάδρομος γυμναστικής αποτελεί μια πρακτική λύση για όσους αγαπούν το τρέξιμο ή για άτομα που απλώς θέλουν να κάνουν αερόβια προπόνηση. Σε σύγκριση με το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι που λατρεύουν να τρέχουν στο βουνό εισπνέοντας καθαρό αέρα, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να τρέχουν σε μια γωνιά του σπιτιού βλέποντας τηλεόραση. Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου, σε κάθε περίπτωση, είναι η πρακτικότητα του, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα και, φυσικά, χωρίς να επηρεάζεται ο αθλούμενος από εξωτερικές συνθήκες (βροχή, κρύο, αέρας, κίνηση στο κέντρο της πόλης). Επίσης ο διάδρομος κινείται με σταθερή ταχύτητα, συμβάλλοντας στο να μην αυξομειώνεται ο ρυθμός σας, ενώ έχει ενδείξεις που βοηθούν να υπολογίσετε την απόσταση που διανύσατε και τις θερμίδες που κάψατε. Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα του τρεξίματος σε εξωτερικούς χώρους είναι πρώτα απ’ όλα ότι η ανομοιότητα του εδάφους εξασκεί την αντίληψη του δρομέα, καθώς επίσης η προπόνηση είναι λιγότερο μονότονη.


Θέλω να κάνω κάποια άσκηση, αλλά λατρεύω το καναπέ μου. Πώς θα ξεκολλήσω?

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δίνουν κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος με την άσκηση ή τη φυσική δραστηριότητα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αποφασίσει αν θέλει να αρχίσει να ασκείται. Το κίνητρο του είναι προσωπικό. Συνήθως οι λόγοι που αποφασίζει να ασχοληθεί κάποιος με την άσκηση είναι λόγοι υγείας, η ανακούφιση από την ένταση, το άγχος, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ο έλεγχος του βάρους του. Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, το επόμενο στάδιο είναι να ανακαλύψουμε τι είδους δραστηριότητα μας αρέσει.


Πρέπει να είμαι ευλύγιστος για να ασχοληθώ με τη Γιόγκα?

Στη πραγματικότητα η Γιόγκα δεν έχει καθόλου να κάνει με την ευλυγισία. Οι asanas (στάσεις σώματος) έχουν δημιουργηθεί για να θεραπεύσουν ή να διατηρήσουν την υγεία και τη ζωτικότητα στα σημεία του σώματος που απευθύνονται. Αν σε κάποιο σημείο του σώματος έχετε συγκεντρώσει αρκετή ένταση όταν «δουλέψετε» πάνω σε αυτό, η ένταση χαλαρώνει και το εύρος της κίνησης αυξάνεται. Ωστόσο αν δεν υπάρχει ένταση στην περιοχή, τότε η δουλειά των asanas είναι να βοηθήσουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση, που με τη σειρά της αναζωογονεί, τονώνει και διατηρεί την περιοχή ελεύθερη από ένταση. Ο πραγματικός στόχος είναι να διατηρήσουμε τη ζωτικότητα μας σε υψηλό επίπεδο και όχι να αποκτήσουμε ευλυγισία όπως στη ρυθμική γυμναστική! Άλλωστε η υπερβολική ευλυγισία δημιουργεί μια κατάσταση αστάθειας και εάν δε συνοδεύεται από την ανάλογη δύναμη τότε μπορεί να είναι έως και επικίνδυνη για την υγεία.


Η Γιόγκα είναι άθλημα? Ένα από τα σημαντικά συστατικά της Γιόγκα είναι η εξάσκηση σε στάσεις του σώματος γνωστές και σαν ‘asanas’ στη σανσκριτική διάλεκτο. Αυτή η φυσική διάσταση της Γιόγκα είναι που κάνει αρκετούς να νομίζουν ότι η Γιόγκα είναι ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα για φυσική ενδυνάμωση. Υπό την έννοια αυτή, μένει η εντύπωση ότι η Γιόγκα είναι μια περιστασιακή ψυχαγωγία που μπορεί κανείς να ασχοληθεί οπότε έχει διάθεση, όπως σε κάθε άθλημα. Η αλήθεια είναι, ότι η Γιόγκα είναι η τέχνη και η επιστήμη για την σωματική, νοητική και πνευματική εξέλιξη. Παρόλο που οι στάσεις του σώματος μπορεί να φαίνονται σαν απλές ασκήσεις διατάσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα μέρος από ένα ευρύτερο σύνολο πρακτικής εξάσκησης για την προσωπική μας ανάπτυξη και ευεξία.


Η Γιόγκα είναι θρησκεία?

Η γιόγκα ΔΕΝ είναι θρησκεία. Δεν έχει καμία δοξασία ή σταθερό σύνολο πεποιθήσεων, ούτε είναι μια προκαθορισμένη θεϊκή μορφή που λατρεύεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Οι θρησκείες ως επί το πλείστον φαίνεται ότι βασίζονται στην πίστη και τη λατρεία σε κάτι Ανώτερο που υπάρχει έξω από τον εαυτό μας. Ο πυρήνας της φιλοσοφίας στη γιόγκα είναι ότι τα πάντα βρίσκονται μέσα μας. Κατά αυτή την έννοια ο καθένας καλείται να ανακαλύψει τον Θεό μέσα του. Η πεποίθηση ότι η γιόγκα προέρχεται από τον Ινδουισμό είναι μια παρανόηση. Η γιόγκα προηγείται στη πραγματικότητα του Ινδουισμού από πολλούς αιώνες. Αρχαίες σφραγίδες ανακαλύφθηκαν στην κοιλάδα Indus και παρέχουν σαφείς αποδείξεις για ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική της Γιόγκα νωρίτερα από το 3.000 π.Χ. Είναι γεγονός ότι οι τεχνικές της γιόγκα έχουν υιοθετηθεί από τον Ινδουισμό καθώς και από άλλες θρησκείες του κόσμου. Η γιόγκα όμως δεν ανήκει σε κανέναν, είναι ένα εργαλείο που όλοι έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε. Η γιόγκα είναι ένα σύστημα τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά από στόχους, από την απλή διαχείριση του άγχους, την βελτίωση της ευλυγισίας, μέχρι την καλλιέργεια της αυτογνωσίας και την απόκτηση μιας βαθύτερης γνώσης του εαυτού μας. Η πρακτική της γιόγκα δεν παρεμβαίνει με οποιαδήποτε τρόπο στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός άτομου. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξασκούνται στην πρακτική της γιόγκα για πολλά χρόνια και συνεχίζουν να ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις με τις όποιες έχουν μεγαλώσει.


Η Γιόγκα είναι όπως ένα πρόγραμμα διατάσεων? Θα βαρεθώ?

Η κύρια επιδίωξη στα προγράμματα διατάσεων, είναι η βελτίωση της ευλυγισίας. Ο σκοπός της γιόγκα είναι η ανάπτυξη όλο και μεγαλύτερης επίγνωσης. Η επίγνωση δεν είναι κάποια υψηλή και απρόσιτη έννοια της «Νέας Εποχής». Πρόκειται για μια θεμελιωμένη εμπειρία που μπορεί να μετρηθεί από την ικανότητα να κάνουμε διάφορες κινήσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος ταυτόχρονα. Στην αρχή όταν ξεκινάμε την πρακτική στις asanas «γοητευόμαστε» από την ένταση των διατάσεων. Αλλά σύντομα αντιλαμβανόμαστε κάτι περισσότερο από τη διάταση. Αρχίζουμε να αισθανόμαστε λεπτές διαφορές στο σώμα. Βλέπουμε τις σχέσεις που υπάρχουν στα διάφορα μέρη του σώματος που έχουν μεγάλη επίδραση στην κίνηση μας, τη φυσική άνεση, ακόμα και την ψυχική μας κατάσταση. Αυτή είναι η ανάπτυξη της επίγνωσης και συναίσθησης που ανεπιτήδευτα προέρχεται από τη σωματική πρακτική με τις θέσεις και την εστίαση στην αναπνοή. Γιόγκα είναι η ανάπτυξη της επίγνωσης μέσα από τη σωματική πρακτική εξάσκηση.


Γιατί στην Ελλάδα κάνουν γιόγκα περισσότερο οι γυναίκες?

Σε μερικά μέρη του κόσμου, κυρίως στη Δύση, η πλειοψηφία των τάξεων γιόγκα είναι γυναίκες. Έτσι μερικοί άντρες μπορεί να έχουν πάρει την ιδέα ότι η γιόγκα δεν είναι γι’ αυτούς. Όμως στην άλλη πλευρά του πλανήτη, την Ανατολή, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η πλειοψηφία στις τάξεις είναι οι άντρες. Το γεγονός είναι ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα αν είναι άντρες ή γυναίκες, ψάχνουν για την εσωτερική γαλήνη και όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να αποφεύγουν τις ασθένειες και να ζήσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή. Η γιόγκα πάντα έχει κάτι να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια αποτελεσματική μέθοδο, για σωματική, νοητική ή πνευματική ανάπτυξη και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια πρακτική εξάσκηση που προορίζεται μόνο για τις γυναίκες ή μόνο για τους άνδρες.


“Εγώ έχω να προτείνω, να ασκείστε πάντα για τους σωστούς λόγους, οι οποίοι είναι η βελτίωση της υγείας και η ψυχική σας ευχαρίστηση, ανεξαρτήτως τι θα επιλέξετε να κάνετε! Ένα όφελος που θα δείτε με την συμμετοχή σας σε άσκηση είναι η βελτίωση της αυτοπεποίθησης και η εκτίμηση δύναμης και αντοχής του σώματος σας! Απολαύστε αυτό που κάνετε και τα αποτελέσματα θα έρθουν γρήγορα και ανώδυνα!”

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page